Et internt projekt til 500.000 kr., hvor en cobot er blevet sat bag tremmer, har givet store gevinster hos Ib Andresen Industri.

 

Hos Ib Andresen Industri er der stor forskel på de emner, der produceres, hvor man den ene dag producerer profiler i optil 10.000 mm længde og næste dag profiler i fx 500 mm.

 

Læs også: Nyt setup med svejserobot optimerer logistikken

 

Det stiller store krav til fleksibilitet i de løsninger, som efterfølgende skal håndtere og pakke de færdige profiler. Hidtil har det været svært at finde egnede løsninger, som på en effektiv måde kan håndtere dette spænd i længde, vægt og pakkemønstre.

 

Fra starten var målet derfor at få etableret en mobil robotcelle til at håndtere profiler i længden 200-1.000 mm, som så kan flyttes rundt mellem anlæggene alt efter, hvilke profiler der produceres.

 

Projektet er i tråd med vores strategiske målsætning om øget automatisering”, indleder Morten Rasmussen, Production Manager hos Ib Andresen Industri: ”Men da cellen bliver brugt på maskinlinjer, som kun bliver betjent af én operatør, så er det ikke arbejdstimer vi tjener investeringen hjem på. Der er derimod trivsel og arbejdsglæde”.

 

Læs også: Datadrevet kvalitetsløft

 

Hvortil profilvalseoperatør John Jensen supplerer: ”I det tempo, vores profilvalselinjer producerer profiler bruger vi mange timer på triviel håndtering for bare at følge med. Håndteringscellen gør, at vi slipper for det, og det har løftet arbejdsglæden markant. Nu kan vi have fokus på, at maskinen kører optimalt hele tiden”.

 

Udover øget automatisering og bedre arbejdsmiljø”, fortsætter Morten Rasmussen ”så har projektforløbet givet os en masse erfaringer, som vi kan trække på fremover, når vi skal implementere flere robotter”.

 

Hastigheden udfordrede sikkerheden

I første omgang var cobotten ikke tiltænkt en plads bag gitter, men foran en af virksomhedens kantpresser. Der var dog en række hensyn, den skulle tage. Og det i særdeleshed hos en stålbearbejdende virksomhed som Ib Andresen Industri.

 

På de stålemner, vi håndterer, er der tit skarpe kanter. Derfor måtte vi sænke robotarmens håndteringshastighed til et niveau, hvor det ikke længere gav mening at bruge den ved vores kantpresser - det gik for langsomt”, fortæller Bo B. Larsen, projektleder hos Ib Andresen Industri og fortsætter:

 

Så skulle vi udnytte robotarmens potentiale måtte den skærmes af, og det er det, den er blevet med dette projekt. Nu er den installeret som en central del af vores mobile håndteringscelle, hvor vi ikke behøver at sænke hastigheden af hensyn til sikkerhed”.

 

Mobiliteten og den fleksibilitet, det giver, har været vigtig i udviklingen af denne robotcelle, da det er hele fidusen ved at have en UR10 robotarm fra Universal Robots i produktionen.

 

Uvurderlig knowhow

Styringsteknikerne Dennis Bressendorff og Mikael S. Nielsen, begge fra Ib Andresen Industri, har været med fra projektets start, og det har været en god udfordring, der har gjort dem fortrolige med cobottens potentiale.

 

Projektet har været en god udfordring, hvor vi er blevet en masse erfaringer rigere. Det meste har været nyt for os, og derfor har vi også fra tid til anden haft behov for at hive en specialist ind. Så igennem projektforløbet har vi tilegnet os en masse uvurderlig knowhow”, fortæller Mikael.

 

Dennis supplerer: ”Der er mange step i håndteringen af profilerne. Der er mange bevægelser og beregninger, som skal ske simultant, så systemet ved, hvad det skal foretage i næste step. Selvom cobottens arbejdscyklus ser simpelt ud, så er der over 100 signaler, styresystemet skal forholde sig til”, hvortil han selv uddyber:

 

”Fx er der forskel på, hvor cobotten skal lægge profilerne af, når pallen er tom kontra når den næsten er fuld. Og så skal styringssystemet fortælle cobotten, hvornår pallen er fuld, så den automatisk begynder at fylde på en ny tom palle”.

 

I cellen er der plads til to paller, så man uden at stoppe produktionen kan køre den fyldte palle væk og erstatte den med en tom.

 

Derudover er styringen af cellen gjort nem og intuitiv, så operatørerne hurtigt mestrer systemet.

 

Flere anlæg på vej

Efter sommerferien er endnu en automationsløsning på vej til den fynske leverandør af løsninger i stål. Denne gang i form af en fuldautomatisk pakkecelle til en eksisterende profilvalselinje, bestående af to loftmonterede Kuka-robotter som arbejder sammen. 

 

Dette projekt er ligeledes en del af strategien omkring øget automatisering af produktionen for at optimere arbejdsmiljøet og øge konkurrenceevnen”, slutter Morten Rasmussen.