Automation har historisk set været lidt af en udfordring, når man arbejder som leverandør uden eget produktkatalog. Problemstillingen har typisk været, hvad udstyret skal optimeres til?

 

Det er en omskiftelig verden, hvor eksisterende produkter hurtigt fases ud, og nye lynhurtigt kommer til. Automationsløsninger, som er tilpasset et bestemt produkt, har derfor en forholdsvis kort levetid.

 

Læs også: Cobot bag tremmer!

 

Dilemmaet har altid været at finde en teknologisk løsning, som både fungerer optimalt til de produkter som pt. produceres, men også kan håndtere de produkter, som måtte komme. Og tendensen hos kunderne er mindre volumener fordelt på flere varenr. end tidligere.

 

Med udvikling af robotteknologi i kombination med Industri 4.0 har leverandører fået nye muligheder, som i de rette hænder kan give en række fordele og løse de føromtalte udfordringer.

 

Og de rette hænder har de hos leverandøren af løsninger i stål Ib Andresen Industri, der lige siden civilingeniør Ib Andresen etablerede virksomheden i 1967 har haft stor fokus på at følge den teknologiske udvikling.

 

- Udviklingen har taget fart de sidste 4-5 år, og vi har derfor brugt mange ressourcer på ny teknologi, nye maskiner og robotudstyr, hvor fællesnævneren har været automation. Automationen er egentligt ikke det banebrydende. Det banebrydende er derimod at maskiner og robotter kan ”kommunikere”, indleder Lars H. Pedersen, chef for PTA hos Ib Andresen Industri, og tilføjer:

 

- De kan derfor fodre os med data, som vi tidligere ikke havde adgang til. Det betyder, at vi i større omfang kan komme problemer i forkøbet, hvilket i sidste ende øger vores kapacitet, da maskinerne får færre stop. Vores fokus som medarbejdere er groft sagt gået fra at indsamle data til i stedet for at analysere data.

 

Samarbejde mellem medarbejder og teknologi

Et af de områder, hvor teknologien har spillet en væsentlig rolle hos Ib Andresen Industri er ved indkøring af nye produkter. – Vi er i gang med at udvikle et intuitivt robotstyringsinterface, så operatørerne selv kan opsætte og ændre programmer uden at skulle trække på programmører, fortæller Jakob Kejser, projektleder for digitaliseringsprojekter hos Ib Andresen Industri, og fortsætter:

 

Det er blandt andet sådanne nye muligheder, der har været medvirkende til at reducere vores indkøringstider og dermed øge vores fleksibilitet.

 

Hos Ib Andresen Industri har de flere projekter kørende, som har til formål at knytte afdelingerne tættere sammen ved brug af ny teknologi.

 

Det kræver digitalisering af informationsflowet, så der bruges så få manuelle ressourcer i forløbet fra ordreforespørgsel til fakturering, som muligt. – Det reducerer vores gennemløbstid, og gør os samtidig mere konkurrencedygtige, forklarer Lars H. Pedersen.

 

Til det bliver bl.a. kontorrobotter benyttet hos Ib Andresen Industri. Det er ikke en robot i klassisk forstand, men et stykke software, som kan overtage ensartede opgaver. - Og de har netop den ønskede effekt på vores daglige arbejde med data, hvor mere fokus er på analyse.

 

Strategien støtter op om udviklingen

Ved offentliggørelsen af Ib Andresen Industris seneste årsregnskab (2016/17) bekendtgjorde de, at de over de næste par år ville investere et trecifret millionbeløb i øget kapacitet, automatisering og digitalisering. Alle dele centrale punkter i strategien.

 

- Vi har senest underskrevet en købsaftale på en ny profilvalselinje og så har vi indkørt en ny fiberlaserskærer, en ny kantbukkemaskine med robot og en ny svejsecelle – også med robot. Alle sammen med den nyeste teknologi, så der er handling bag ordene, slutter Lars H. Pedersen.