Hos Ib Andresen Industri kan man løfte sløret for endnu en millioninvestering. Denne gang er det to robotter, der arbejder sammen om at stable profiler, som har fundet vej til profilvalsehallerne i Langeskov, og det er helt i tråd med de strategiske mål.

 

Læs også: State-of-the-art profilvalselinje til Fyn

 

Vi har et strategisk mål om at anvende automationsløsninger som middel til at øge produktiviteten og trivslen blandt vores medarbejdere ved at automatisere ensidigt gentaget arbejde. Investeringen rammer plet i begge henseender”, fortæller produktionschef Morten Rasmussen, og uddyber: 

 

De to robotter har overtaget det fysisk hårde arbejde, som håndteringen ved pakning af profiler var. Nu er operatørernes primære opgave på profilvalselinjen at overvåge produktionen og sørge for, at det hele kører, som det skal”.

 

Synkront og asynkront

Det var vigtigt for Ib Andresen Industri, at robotterne fik en høj grad af fleksibilitet. ”Længderne på profilerne varierer meget, og derfor er det vigtigt, at robotterne både kan arbejde sammen om at løfte de lange profiler synkront og arbejde asynkront af hinanden med de korte profiler”, forklarer projektleder Bo Larsen. 

 

Læs også: Cobot bag tremmer!

 

I forbindelse med en automationsuddannelse, fik jeg en idé til et håndteringskoncept med to robotter på en fælles skinne, hvor de to robotter sammen griber de lange profiler i hver sin ende og stabler dem i bundter. De kortere profiler skulle de gribe og stable hver for sig. Det koncept blev præsenteret internt, hvor potentialet i løsningen straks blev set”, forklarer Bo Larsen. 

 

Brugervenlig

Til robotløsningen er der udviklet en særdeles brugervenlig programmeringssoftware, der gør operatøren i stand til selv at lave programmer til robotterne. Skulle der så ske ændringer i betingelserne for robotternes drift, så kan operatørerne selv justere på robotterne og hurtigt fortsætte produktionen. Dette var en del af håndteringskonceptet og et krav til leverandøren.

 

For at projektet skulle lykkedes, har operatørerne på linjen været med fra start. ”Vi er kommet med input, som har betydet, at vi er kommet de fleste børnesygdomme i forkøbet. Resultatet er blevet en robotløsning som er skræddersyet til vores dagligdag og som allerede her i testperioden viser lovende takter”, fortæller Søren L. Sørensen, der er industrioperatør på linjen.

 

Det er FH Automation, som er leverandør på robotløsningen, og dem er man pt. i gang med at slutforhandle det næste anlæg med. Samarbejdet har i øvrigt været godt, hvilket Leif Rasmussen, salgsdirektør hos FH Automation, også bekræfter: ”Vi værdsætter det gode samarbejde med Ib Andresen Industri, der har været i forbindelse med udviklingen af robotcellen”.