Weekenden inden juleferien fik stålservicecentret hos den fynske stålleverandør sig en julegave, eller det kunne forbipasserende fristes til at tro, for da NLT Automation leverede den nye opstillerrobot, var den gemt væk på ladet af en lastbil i det, der forestillede en kæmpe julegave.

 

Under gavepapiret gemte sig en hel robotcelle med dertilhørende hus. ”Vi havde set meget frem til dagen, og havde gjort klar til den ved bl.a. at brække gulv op, så der blev plads til den. De ankom præcist som aftalt, og så varede det ikke mere end 5 timer, inden hele cellen stod på sin nye plads”, fortæller Martin Helle, teknisk chef hos Ib Andresen Industri.

 

Læs også: Innovativt robotprojekt gearet til fremtiden

 

Siden har Ib Andresen Industri og NLT Automation haft travlt med at gøre robotten klar til at indgå i den daglige drift. Håbet var, at Ib Andresen Industri allerede i starten af det nye år kunne tage robotten i brug. Derfor var der også et vist tidspres i forhold til at få cellen færdigprogrammeret og testet, så operatørerne kunne blive oplært.

 

Og håbet er ifølge Martin Helle allerede indfriet: ”NLT Automations folk og vores egne har været utrolig dedikerede i arbejdet med at få cellen klar. Det er uden tvivl det, der har gjort, at vi allerede nu har spaltelinjen tilbage i drift”.

 

Farvel til 8.000 kg løft - om dagen!

Manuelle opstillinger af spaltebåndslinjer er en fysisk krævende opgave for operatørerne, hvorfor installationen af den nye opstillerrobot har været ventet, lige siden den første gang blev omtalt som en investeringsmulighed.

 

Når vi skulle stille op til spaltning af en ny coil, startede vi med at tage spalteringene af armene på opstillerkrydset og derefter sætte nye på. Summen af alle de løft løber op i 1.000 kg, og med 7-8 skift på en vagt bliver det optil 8.000 kg på en dag. Det slipper vi for nu på denne linje”, forklarer en af operatørerne.

 

Gevinsten ved investeringen findes ikke kun i det ergonomiske, forklarer Martin Helle: ”Vi slipper i opstillingsarbejdet af med de menneskelige fejl, som der jo altid er en lille risiko for, når der er mennesker involveret”.

 

På spørgsmålet om, hvad de timer, opstillingsrobotten fritager operatørerne fra, skal bruges på, er Martin Helle ikke i tvivl: ”Vi har en flaskehals ved banderen, som er der, hvor de færdige spaltebånd bliver bundet og pakket. Den flaskehals kan vi få bugt med, så produktionen af spaltebånd bliver mere flydende”.

 

Investeringen er et led i Ib Andresen Industris strategi om mere automatisering og forbedret arbejdsmiljø blandt medarbejderne.