Solarbranchen er ikke ny for den fynske stålleverandør. Faktisk kan de i år markere 10-året for deres første solarkunde. Siden har Ib Andresen Industri leveret intet mindre end 120.000 tons bearbejdet stål til solarprojekter i hele verden.

 

Alene det sidste års tid har de bearbejdet 30.000 tons stål til branchen. Dette svarer til ca. 7,5 mio. meter stålprofiler, hvis de lægges i forlængelse af hinanden.

 

De voksende mængder bearbejdet stål til solarprojekter er der flere årsager til: 

 

”Fokus på grøn energi har aldrig været større, og den bliver heller ikke mindre foreløbig, hvis de ambitiøse klimamål skal nås”, indleder Sales Manager Ulrich Rasmussen (Ib Andresen Industri), og fortsætter:

 

”Solarløsningerne bliver også år for år bedre og mere effektive, hvorfor de helt naturligt bliver mere attraktive i markedet. Og grunden til, at vi kan ride med på bølgen, skyldes vores evne til hele tiden at tilpasse vores stålbaserede løsninger til den udvikling, der sker”.

 

Nyudviklet stel rammer markedet

Senest har Ib Andresen Industri i samarbejde med European Energy udviklet en helt ny modulær underkonstruktion til solarprojekter i Thisted og på Mors. 

 

”Vi har sammen udviklet et nyt stel til bifaciale solcellemoduler, hvor vi har nedbragt skyggepåvirkningen, for at gøre de nye solarparker så effektive som overhovedet muligt”, forklarer Ulrich Rasmussen, ”og så er stellet modulært, så det kan justeres i længden, og kan dermed nemt tilpasses et givent projekt”. 

 

LÆS OGSÅ: Tilføjelse til svejsecertifikat øger forretningspotentialet

 

Bifaciale solcellemoduler har den fordel, sammenlignet med traditionelle moduler, at de kan producere energi på begge sider, så de også bruger lyset, som reflekterer fra jorden.

 

Om de nye projekter og samarbejdet med Ib Andresen Industri fortæller Poul Jacobsen, chef for totalentrepriser hos European Energy: 

 

”Vi har været imponerede af Ib Andresen Industri, der har markeret sig i en global industri, hvor konkurrencen er benhård. Vi har et godt samarbejde med Ib Andresen Industri. Vi oplever en partner, der er både lydhør og fleksible, når vi præsenterer vores ønsker. For vores projekter i Nordjylland har samarbejdet været helt afgørende for, at vi har kunnet introducere ny teknologi i de to parker.”

 

De to projekter vil årligt generere strøm nok til at forsyne op mod 25.000 husstande.

 

Forretningskonceptet

Tidligere var Ib Andresen Industri typisk leverandør til andre underleverandører, som leverede til solarparker rundt omkring i verden. Men i dag vinder et superoptimeret dansk forretningskoncept mere og mere indpas. Et koncept, hvor investorer som European Energy har skåret forsyningskæden helt ind til benet.

 

”Hos European Energy har vi valgt selv at tage ansvar for totalentrepriser, når vi opfører solcelleparker. Det betyder, at vi har ansvaret for det ingeniørtekniske, indkøb og selve opførelsen af parken. Det er mere konkurrencedygtigt end at købe nøglefærdige parker fra en underleverandør. Men det stiller naturligvis også andre krav til os som virksomhed og ikke mindst det samarbejde, vi har med vores leverandører,” siger Poul Jacobsen.

 

Produktionsmæssige muskler

Til realisering af underkonstruktionerne har Ib Andresen Industri de produktionsmæssige muskler, der skal til. 

 

”Vi producerer ståldelene in-house på vores profilvalselinjer. Det er en metode, som nærmest er skabt til denne type opgave med store, ensartede volumener”, fortæller Ulrich Rasmussen.

 

Det betyder bl.a., at Ib Andresen Industri kan konkurrere med lavtlønslande. ”Men det gør det ikke alene”, uddyber Ulrich Rasmussen, ”for vi skal kunne byde ind med mere, hvilket udviklingssamarbejdet jo er et eksempel på. Derudover agerer vi også logistikcentral. På et lager hos os samler vi alle de dele, som udgør underkonstruktionen, så vi kan sende hele pakken – om man vil – afsted på en gang”.